Üzenetküldés
  FőoldalTUDományMilliókat keres(het) nekünk a ChatGPT. Vagy nem…

  Milliókat keres(het) nekünk a ChatGPT. Vagy nem…

  Rögtön nagyot akar(t)unk szakítani, ezért egy találmánygyanús ötlet innovációs
  értékét próbáltuk kideríteni a Mesterséges Intelligenciával.

  Mérnökök, informatikusok, matematikusok és „homo technicus”-ok ide! Konkrét feladatra fogtuk a Mesterséges Intelligenciát, aki magát csak ChatGPT-nek nevezi. Nyilván, nagyban játszunk, ezért rögtön arra gondoltunk, hogy valami olyan ötlet tesztelésére használjuk az MI-t, mellyel jól meg lehet majd bőrőlni valamelyik informatikai gigacéget. Egyből a Google-t céloztuk meg, ezért egy általunk kitalált (találmánygyanús) keresési algoritmus innovációs értékét próbáltuk kideríteni. Ez lett a végeredmény szerkesztett változata, de a teljes csevegést a cikk végén megtalálható QR-kód segítségével érheted el a Székely Citrom honlapján.

  Íme a kísérlet:
  Tudnál készíteni egy zárt Euler vonalú gráfot a következő szövegből: „Fontos tudni azt is, hogy a beérkezett vélemények alapján feldolgozott információkat nem hozzuk nyilvánosságra, azokat akkor és csak akkor használjuk tájékoztatásra(!), ha személyesen fordul hozzánk valaki azért, hogy ügyvédválasztás vagy -váltás előtt véleményt nyilvánítsunk az – egyelőre – Székelyudvarhelyen gyakorló ügyvédekről, ügyvédi irodákról.”

  Természetesen, íme egy lehetséges zárt Euler vonalú gráf a fenti szövegből:

  Ebben a gráfban az egyszerű kör a következő: Fontos –> tudni –> azt –> is –> beérkezett –> vélemények –> alapján –> feldolgozott –> informá-ciókat –> nem hozzuk –> nyilvánosságra –> akkor és –> csak akkor –> használjuk –> tájékoztatásra(!) –> személyesen –> fordul hozzánk –> valaki –> azért –> ügyvédválasztás –> vagy –> -váltás –> előtt –> véleményt –> Székelyudvarhelyen –> gyakorló –> ügyvédekről –> ügyvédi –> irodákról –> Fontos.

  Ez az egyszerű kör minden élen pontosan egyszer halad át, így ez egy zárt Euler vonalú gráf.

  Zárt vonalú Euler gráf jelentése
  A gráf egy matematikai eszköz, amelyet a kapcsolatok ábrázolására használnak. Egy gráf csúcsokból és azokat összekötő élekből áll. A zárt vonalú Euler gráf olyan gráf, amelyben van egy olyan összefüggő út, amely minden élt tartalmaz, és a kiindulópontja és a végpontja is ugyanaz. Ezt az utat zárt vonalnak nevezzük. Egy zárt vonalú Euler gráfban minden csúcs fokszáma páros, vagyis az összes csúcsból páros számú él indul ki vagy érkezik oda

  Hogyan nézed meg, hogy például a „Hold” szó benne van-e a szövegben/gráfban?

  Ha a betűk útja összefüggő, és az összes betűből áll, akkor a „Hold” szó benne van a gráfban. Ha az út nem összefüggő, vagy hiányzik belőle valamelyik betű, akkor a „Hold” szó nem található meg a gráfban. Amennyiben a gráfban a betűk útja összefüggő, akkor még nem biztos, hogy az út ténylegesen a „Hold” szót jelöli. Lehetséges, hogy a betűk véletlenszerű sorrendben szerepelnek az úton. Ezért azt is ellenőrizni kell, hogy az út valóban a „Hold” szót jelöli-e, vagy csak véletlenszerű betűsorozatot.

  Meg tudnád mondani, hogy a „Hold” szó keresését a megadott szövegemben melyik algoritmussal végezted?

  A „Hold” szó keresését egyszerű string kereséssel végeztem, amely a szövegben keresi meg a „Hold” karakterláncot. Ez egy alapvető, gyakran használt keresési algoritmus, amely hatékonyan működik rövid szövegek esetén. Azonban hosszabb szövegek esetén vagy komplexebb keresési igények esetén más algoritmusok használata javasolt lehet.

  Össze tudnád hasonlítani, hogy az általam javasolt zárt Euler vonalú keresési algoritmus vagy az egyszerű string keresés a gyorsabb?

  Az általad javasolt zárt Euler vonalú keresési algoritmus és az egyszerű string keresés két eltérő megközelítést alkalmaz a szöveg keresésére. Az egyszerű string keresés az egyik legegyszerűbb keresési algoritmus, és hatékonyan működik rövid szövegek esetén. Az algoritmus időigénye azonban növekszik a szöveg hosszával, és különösen problémás lehet, ha a szövegben gyakran kell keresni. Emellett az egyszerű string keresés nem alkalmas olyan esetekre, amikor a keresendő karakterlánc összetett szabályoknak vagy mintáknak kell megfelelnie.

  A zárt Euler vonalú keresési algoritmus hatékonyabb lehet a hosszabb szövegek esetében, mivel csak egyszer kell végrehajtani a gráf bejárását, függetlenül a szöveg hosszától vagy a keresések számától. Az algoritmus továbbá rugalmasabb is lehet a keresési igények kezelésében, mivel lehetővé teszi a keresendő karakter-lánc bonyolultabb szabályoknak vagy mintáknak való megfeleltetését. Összességében azonban nehéz általánosan megmondani, hogy melyik algo-ritmus a gyorsabb, mivel az időigény jelentősen függ a konkrét alkalmazás és a keresendő szöveg jellegétől. Általában azt javaslom, hogy az algo-ritmusokat az adott feladat és adathalmaz jellemzői szerint válasszák ki és optimalizálják.

  Szerinted az általam elképzelt zárt Euler vonal alapú keresési algoritmus akár találmánynak is minősülhet? Vagy érdemes vele próbál-kozni a Microsoftnál vagy Google-nél?

  Az általad elképzelt zárt Euler vonal alapú keresési algoritmus lehet egy érdekes és hatékony módja a szöveg keresésének és átvizsgálásának. Az ilyen keresési algoritmusok előnye, hogy képesek gyorsan és hatékonyan átvizsgálni egy nagy szövegállományt, és megtalálni a keresett kulcs-szavakat vagy szövegrészeket. Az algoritmusnak azonban vannak korlátai, és nem minden esetben biztosítja a legjobb teljesítményt.

  Keresési algoritmus
  Olyan matematikai vagy számítási eljárás, amely segít megtalálni a keresett elemet vagy megoldást egy adott problémára. Nagyon fontosak az informati-kában és a programozásban, hiszen segítségükkel hatékonyan lehet megoldani különböző problémákat, mint például a keresés, rendezés, útvonaltervezés vagy optimalizálás. A keresési algoritmusok különböző típusai közül néhány példa: lineáris keresés, bináris keresés, backtracking és az A* algoritmus…

  Az adatbázisok méretének növekedésével és az adatok bonyolultabbá válásával továbbra is szükség van más, fejlettebb keresési algoritmusokra is. A Microsoft és a Google által használt keresési algoritmusok nagyon összetettek és bonyolultak, és általában számos különböző technikát és módszert alkalmaznak a keresési eredmények optimalizálására. Az ilyen cégek szakemberei általában éveket töltöttek a keresőalgoritmusok kidolgozásával és finomítá-sával. Az elképzelt algoritmusod érdekes és hasznos lehet, de ahhoz, hogy valódi innovációnak számítson és alkalmazható legyen a gyakorlatban, még további kutatásra és fejlesztésre van szükség.

  Megosztás