Üzenetküldés
  FőoldalTUDományA Székelyudvarhelyi Mobilitásról

  A Székelyudvarhelyi Mobilitásról

  Jakab Attila egy lakossági fórumon beszél a kivitelezésről

  Mit jelent a Mobilitási tanulmány? Miért kell nekünk még 8 + 6 elektromos busz?
  Miért vetnek füvet a város végén? Miért szélesítik annyira a II. Rákóczi utca jobb oldalát?
  Miért akarják még jobban felásni az egész várost?

  Ezek és hasonló kérdések foglalkoztatják jogosan a székelyudvarhelyieket, ezért igyekszünk egy kis összefoglalót adni a város mobilitási projektjeiről, a megfogalmazott jövőképről, a kitűzött célokról, hogy érthetővé váljon az a folyamat, amivel naponta szembesülünk a városban a közlekedés folyamán.

  Mobilitási tanulmány

  Messziről kell indítanunk, hisz 2016 februárjában indult el egy részletes felmérés a város közlekedéséről, valamint egy kutatás a közlekedési szereplőkről. Ezek alapján készült el székelyudvarhelyi Mobilitási tanulmány, amely egyértelműen kimondja, ha nem teszünk semmit, legkésőbb 2030-ra a város minden főbb útvonala járhatatlanná válik reggeltől a koraesti órákig, a folyamatos közlekedési dugók miatt. A meglévő úthálózat a túlterhelés miatt még jobban leromlik, ezáltal növekszik a környezetszennyezés, csökken az élhetőség. Mivel ez a jelenség nem most kezdődött, és nem csupán helyi probléma, ezért nagyon jó példák és eredmények vannak hasonló mérető nyugat-európai országokból, amelyek a helyi keretek között alkalmazva élhetővé és élvezhetővé teszik a városi közlekedést. Konkrét célokat, javaslatokat, cselekvési terveket és feladatokat fogalmaz meg az említett stratégiai dokumentum. 

  Céljaink: 

  – Székelyudvarhely egy tiszta, zöld város legyen, ahol a gyalogos és biciklis közlekedés népszerűsége növekszik

  – a városközpontban a fő hangsúly a gyalogos és biciklis közlekedésen legyen, mert könnyen elérhető minden fontos intézmény, köztér 

  – csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás a központi autós forgalom elterelése, csökkentése által 

  Tennivalóink/feladataink:

  – szemléletváltás 

  – utak építése, javítása, modernizálása

  – biciklis sávok, járdák, gyalogos ösvények kiépítése

  – tömegközlekedés fejlesztése 

  Nyertes pályázatok

  A fenti célokat tartalmazó dokumentumot Székelyudvarhely önkormányzata egyöntetű támogatással fogadta el 2017-ben, ez alapján sikerült pályázatot készíteni és nyerni az Európai Unió támogatási alapjaiból, amelynek fő célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a városi autósforgalom mérséklése által. A két mobilitási projekt összértéke a mai aktualizált árak szerint 103.068.407 lej. A fenti összegből épül újjá közel 17 km városi úthálózat a város főbb útvonalain mindhárom várostáblától a városközpontig, és a legnagyobb lakónegyedek (Bethlen I., II., III., Tábor) becsatlakoztatása. Az útfelújítások elsődleges célja a gyalogos és biciklis infrastruktúra kiépítése, a zöldövezetek bővítése, valamint megfelelő feltételek megteremtése a tömegközlekedési járművek (buszok) számára.

  Buszok

  A pályázat tartalmazza 8 elektromos autóbusz beszerzését és a modern tömegközlekedési rendszer felépítéséhez szükséges minden informatikai programot és eszközt. A buszok elektromos meghajtásúak lesznek, így nem termelnek szén-dioxidot és egyéb gázokat, nem rontják a város levegőminőségét. A kutatások eredményeként azt is sikerült megállapítani, hogy a városi forgalom egy jelentős részét a környező települések lakói okozzák, ezért a tömegközlekedést ki kell egészíteni vidéki járatokkal is. Egy másik pályázat részeként sikerült még 6 elektromos busz értékére támogatást nyerni, így a későbbiekben a két projekt kiegészíti egymást, a városi buszok egy része kimegy a környező falvakra, így a városi főbb útvonalalakon növekszik a járatsűrűség.

  Zöldövezetek

  Mivel a támogató Európai Unió fő célja a szén-dioxid-csökkentés, ezért jelentős mértékben zöldövezeteket, cserjéket, fákat is kell telepíteni az érintett szakaszokon, hisz a növények megkötik ezeket a gázokat. Az sem mellékes, hogy sokkal szebb és kellemesebb környezetű, klímájú lesz az adott utca.

  Bringasávok, járdák

  A minden nap autóval közlekedő városlakók 50 % -a azt nyilatkozta, hogy biztonságos és használható bringasávok és járdák megléte esetén hajlandó lesz letenni az autót, és más, alternatív közlekedési eszközt használni a napi életvitelhez. Ezért minden érintett utcában az európai normáknak megfelelő járda és bringasáv épül, az adott utca profilja szerint. Elsőként a II. Rákóczi Ferenc utcában a közlekedési sávok mellett zöldövezet, bringasáv és járda épül egyaránt.

  További munkálatok

  A mostani út- és járdaépítési munkálatokat az előző években számos tervezési, tárgyalási és egyeztetési munka előzte meg, hisz lehetőségeink szerint az aszfalt alatti vonalas infrastruktúrát is fejleszteni kellett.

  Ennek érdekében folyamatosan tájékoztattuk az érintett vállalatokat, és kértük a javítási, fejlesztési munkálatok elvégzését az érintett utcákban. 

  A gázvállalat jelentős beruházások révén elvégezte a szükséges fejlesztéseket, a villamossági vállalat is elkezdte néhány kiemelt szakaszon, a víz- és közműszolgáltató nagy beruházási projektje még nem indult el, így saját forrásból történtek kisebb-nagyobb fejlesztések, javítások a legszükségesebb helyeken. 

  A II. Rákóczi Ferenc utcában határozottan jól halad az építkezés, már láthatóak az utcaprofilok, két réteg aszfalt le van terítve az utca 80%-ában, készülnek a járdák és a bringasáv, így az ősz folyamán el fog készülni a teljes munkálat.

  A következő lépésben elkezdődik a Bethlenfalvi út, a Lakatosok, a Haáz Rezső, a Céhek és a Győzelem utcák felújítása, melyeknek a tervei már elkészültek, és a nyár végén elkezdődnek a munkálatok.

  Ezt követi az Orbán Balázs, a Petőfi Sándor, a Tamási Áron, a Villanytelep, a Tábor, az Ady Endre, a Függetlenség, a Gábor Áron, valamint a történelmi városközpontban a Vár utca, a Tompa László, az Eötvös József és a Bethlen Gábor utca. A jelenlegi ütemezés szerint ezek a munkálatok a következő évben valósulnak meg.

  További elképzelések

  A Mobilitási tanulmányban megfogalmazott célok elérése érdekében kiemelt fontosságú, hogy megépüljenek a várost elkerülő utak. 

  Az észak-nyugati tengelyen tervezett terelőút részleteit át kell gondolni, a dél-keleti irányú terelőút érdekében is kijelöltük a nyomvonalat. Tény, hogy ekkora mértékű beruházásokhoz kormányzati támogatásra is szükség van.

  A jelenlegi, 2013-2020-as Európai Uniós pályázati ciklust követően az új kiírásban is lehetőségek lesznek a további hasonló, környezetbarát közlekedési fejlesztésekre, erre is készülünk, hogy a megfelelő időben pályázni tudjunk újabb projektekkel:

  – tervezés alatt áll az elektromos autóbuszok számára épített parkolóház az Urbana RT udvarán

  – tanulmány készül a Nagy-Küküllő mentén kiépíthető gyalogos és biciklis sétányokról

  – tanulmány készül moduláris parkolóházak létesítéséről

    további utcák felújítása és zöldítése is prioritás a számunkra

  Vízió

  Székelyudvarhely fizikai adottságai alkalmasak arra, hogy hétköznapi dolgaink elintézéshez ne csak és kizárólag az autós közlekedést válasszuk. A megvalósított közúti és tömegközlekedési fejlesztések kényelmes és biztonságos feltételeket teremtenek az alternatív közlekedési eszközöket használók számára, így hiszünk abban, hogy néhány éven belül trendi lesz sétálni, bringázni, rollerezni vagy busszal közlekedni városunkban. 

  Megosztás