Üzenetküldés
  FőoldalZAJok A ZŰRbőlTöbb mint Udvarhely Napok, brand-építés – is

  Több mint Udvarhely Napok, brand-építés – is

  2023-ban a Művelődési Ház lett a fő lebonyolítója az Udvarhely Napoknak. Simon Mária Tímea igazgatót saját elvárásairól, de vívódásairól is kérdeztük az idei rendezvénnyel kapcsolatban…

  – A mostani Udvarhely Napoknak dedikált szervezője a Művelődési Ház. Mit jelent ez pontosan? Miben volt döntési hatásköröd és miben nem?

  – 2022-től az Udvarhely Napokat a június 26.-hoz legközelebb eső hétvégén tartjuk, ekkor volt ugyanis a felekezeti kiegyezés a városban a katolikusok és reformátusok között 1633-ban. Biztosan emlékszünk még, hogy azelőtt az Udvarhely Napok mozgó ünnep volt, május vége és június eleje között változott az időpontja. Én személyesen örülök, hogy a tavaly volt egy ilyen közös megállapodás, és egy történelmi szempontból nagyon fontos dátumhoz igazítjuk az időpontot. Szintén a tavaly történt az a változás is, hogy a Művelődési Ház lett a fő lebonyolítója az Udvarhely Napoknak. Én személyesen 2017-től veszek részt a rendezvény szervezésében, először a polgármesteri hivatal kommunikációért felelős munkatársaként, majd a szervezési iroda vezetőjeként, és két éve a Művelődési Ház igazgatójaként. Így jelentős mértékben hozzájárulhattam a jelenlegi koncepció kialakításához, hiszen 2017-től egy teljesen új formátumot és arculatot kapott a rendezvény.

  Ekkor született meg az Udvarhely Napok brand (azelőtt nem volt konkrét neve a városnapoknak), azóta csatlakoztak a helyi civil szervezetek a lebonyolításhoz, jóval színesebbé, szerteágazóbbá és véleményem szerint minőségibbé vált a programkínálat.

  Azzal, hogy idén második alkalommal vállal a Művelődési Ház központi szerepet a rendezvény lebonyolításában, elsősorban a ránk háruló háttérmunka mennyisége növekedett meg.

  Igaz ugyan, hogy egy új munkaközösség szállt be a szervezésbe, és újabb jó emberekkel bővült a szervezőcsapat, de ennek a csapatnak a létszáma még így is nagyon kicsi a rendezvény méretéhez viszonyítva. Ugyanakkor, az elmúlt két évben folyamatosan a Művelődési Ház újonnan bekapcsolódott csapatára helyeződött át az a típusú „házimunka”, ami csak akkor látszik, ha a „háziasszony” rosszul végzi el a dolgát. Azt is mondhatnánk, hogy egy nagyon kis létszámú csapattal kell nagyon szerteágazó tevékenységeket lefedni, hiszen az adminisztratív feladatok nagy részét ez az intézmény látja el (a rendezvénnyel kapcsolatos szerződések megkötése, a zenekarokkal, illetve a hang- és fénytechnikát biztosító szolgáltatókkal a kapcsolattartás, a vásárosok, a kézművesek és egyesületek, civil szervezetek jelentkezésének és programjavaslatainak követése, illetve a teljes program összehangolása, valamint nagy részben a helyszíni infrastruktúra biztosítása és a logisztika koordinálása, jegyértékesítés stb.). Az is jellemző, hogy a legtöbb esetben a döntési hatáskörünk nem arányos a ránk háruló felelősséggel, és ez mind a partnerekkel való kommunikáció, mind a menedzsment szempontjából további nehézségeket jelent. Természetesen, a város többi kulturális intézménye és a polgármesteri hivatal csapata is aktívan hozzájárul a szervezéshez és a program kialakításához, így oszlik a terhelés a partnerek között, de még így is komoly kihívást jelent minden szervező intézménynek.

  – Mit tartasz így, a városnapok előtt a program erősségének? Mitől lesz, lehet más, jobb ez a városnapok, mint az eddigiek?

  – Az idei program egyik fő erőssé gének a zenei felhozatal sokszínűségét tartom, hiszen igyekeztünk úgy összeállítani a zenei tartalmat, hogy minden korosztály és a különböző zenei stílusokat szerető közönség is megtalálja a kedvére valót. Lesz klasszikus zene, világzene, pop- és rockzene, lehet bulizni a legújabb zenei irányzatokra és a népzenére is. Szintén erősség – és én személyesen nagyon örülök annak, – hogy két saját városi nagy produkció is helyet kap az Udvarhely Napok idei kiadásában: a Tomcsa Sándor Színház március 15-én bemutatott forradalom.ma előadását újra megnézheti a közönség, a Székelyföldi Filharmónia pedig kimondottan az Udvarhely Napokra állította össze a Swing a la Djangoval és Koszikával az idei évaduk zárókoncertjét, amelyet hasonlóan a tavalyi előadáshoz szabadtéren adnak elő. Én valódi szuperprodukciónak látom mind a két előadást, bízom benne, hogy a közönség is így fogja értékelni őket.

  – Örök kérdés és konfliktus forrása, hogy egy ilyen rendezvénysorozat a tömegeknek szóljon, ami a színvonal kárára mehet, vagy a minőség legyen az elsődleges szempont? Neked hogyan sikerül(t) feloldanod ezt a kettősséget – ha sikerült?

  – Nem hiszem, hogy van erre a kérdésre egyértelműen jó válasz, inkább az a kérdés, hogy hogyan definiáljuk az Udvarhely Napokat, mint rendezvényt? Csak egy fesztivál jellegű koncertsorozat, amelyen olyan zenekarokat állítasz színpadra, amelyek csak slágerlistás számokat játszanak, és  jó sok ember tombol a minifocipályán esténként, vagy ezek mellett szempont az is, hogy érté, a helyi értékekre is hangsúlyosan figyelő rendezvényt, igazi városünnepet szervezel. Persze, utóbbi esetben is fontos a zeneileg sokszínű, minden rétegre és korosztályra odafigyelő koncertprogram összeállítása, de az esti nagy koncertek inkább a ráadást jelentik, mert napközben is érdemes részt venni a tevékenységeken, akár a városi kulturális intézmények, akár az egyesületek által kínált programokon. És az sem rossz, ha a rendezvényen azért is nagyobb a létszám, mert sokan más helységekből is ellátogatnak hozzánk, hogy részt vehessenek ezen az ünnepen. Azt is gondolom, hogy pontosan az ilyen jellegű rendezvényeken jó alkalom népszerűsíteni azokat a minőségi kulturális tartalmakat, amelyek nem mindig jutnak el a tömegekhez.

  Például, azért van szimfonikus koncert a minifoci pályán, hogy azok is megismerkedjenek ennek a zenével szépségével, akiknek nem volt lehetősége máskor ilyen típusú produkciókat hallgatni. Én azt mondanám, hogy mi minden évben igyekeztünk, és igyekszünk idén is színvonalas programokat kínálni a városlakóknak és a hozzánk látogatóknak, remélem az idén is sikerrel járunk.

  – Civil szervezetek, intézmények is bekapcsolódhatnak az idei Udvarhely Napok programjába, mennyire lesz/lehet változatos az ő programjuk? Miket részesít(ett) előnyben a szervező?

  – Civil szervezetek, egyesületek 2017 óta kapcsolódnak be saját programmal az Udvarhely Napokba. Azt is mondhatjuk, hogy az akkori koncepció és brandváltás egyik nagy hozadéka ez a fajta programkínálat, hiszen azelőtt kizárólag a város szervezte a programokat, legyenek azok gyerekfoglalkozások vagy más kulturális tartalmak, az egyesületek saját programmal nem voltak jelen. Az együttműködés kezdeményezése akkor civil oldalról indult (az Erdély Café és Észműves Sátor szervezőinek részéről), de azért az első években még nekünk is kellett dolgoznunk azon, hogy minél több szervezetet tudjunk bevonni a szervezésbe. Idén már az egyesületek azelőtt jelentkeztek, hogy meghirdettük volna a lehetőséget. A cél elsősorban az udvarhelyi közösségi és civil élet minél szélesebb körben való népszerűsítése, illetve az egyes egyesületek és intézmények tevékenységeinek a bemutatása.

  Régi parklakók és új beköltözők egyaránt lesznek idén is: a régiek közül velünk lesznek a HBC, a Városi Könyvtár, programmal jön ki a székelyudvarhelyi baptista gyülekezet, a Vöröskereszt, a Lilapont Egyesület, az Udvarhelyszéki Anyák, velünk lesz Udvarhelyi Fiatal Fórum, az UIET, és az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete is, de újak is csatlakoztak: a Mathias Corvinus Collegium, az OFF SPACE, a Civil Kurázsi Egyesület, a Köz. Közösségi kávéház és az SZMVSZ is, hogy csak egy néhányat említsek. A tavaly csatlakozott hozzánk a Városi Kórház, idén újra szűrővizsgálatokkal és az egészségmegőrzést tudatosító előadásokkal készülnek. Tartalmas, szerteágazó, érdekes, gyerekfoglalkozásokat, szakmai és összművészeti programokat egyaránt talál majd az, aki benéz a civil városba.

  – Nyilván, rendezőként nem lehetsz ott minden eseményen? Melyek lesznek, melyekre biztosan elmész?

  – Pedig erősen igyekezni fogok, hogy ott tudjak lenni. Hogy mit fogok a FestivAppon szívecskézni, hogy értesítést kapjak az eseményről? Igen, ez itt a reklám helye: idén is a FestivApp alkalmazásban lehet megtalálni a teljes programot, ahol lehetőségünk lesz megjelölni, a minket érdeklő programokat, eseményeket, szűrhetjük tartalom, helyszín, szervező és időpont szerint azokat. Biztosan szívecskét teszek a Zorán koncertre, a forradalom.ma előadást is megnézem újra, a Székelyföldi Filharmónia vasárnapi zárókoncertjéről is kérek értesítést. A parkban levő koncerteket is várom, ha nem is tudom végig bulizni teljesen, de remélem bele tudok hallgatni valamennyibe. Az egyesületek, intézmények programjai közül az OFF Space csapatának összművészeti programja már csak „munkahelyi ártalomból” is felkeltette az érdeklődésemet, hiszen a kortárs művészetek jövőjéről is lesz szó, de a szakmai programok közül is biztosan lesz, ami bekerül a naptárba.

  Megosztás