Üzenetküldés
  FőoldalAjánlóKörnyezettudatos és okos kert? Lehetséges…

  Környezettudatos és okos kert? Lehetséges…

  Grünwald ökoszisztéma...

  Cégünk piacvezető Magyarországon, és idén szeptembertől vagyunk jelen Székelyföldön, Erdélyben is. Nem csak termékekben gondolkodunk, hanem ökoszisztémában, ami a jövőt már ma megteremtheti, ha valakinek fontos a környezetvédelem, a környezettudatosság és – természetesen – nyitott az okosított technológiákra.

  A Grünwald-küldetés

  Természetvédelem a saját udvarunkban, ez a küldetésünk. Környezetünk védelme saját portánkon kezdődik, nem mindegy mennyire károsodik életterünk a szennyvíztől, vagy milyen módon lesz olcsó és tiszta vizünk a jövőben. Tíz év múlva egyre kevesebb lesz a csapadék a hegyekben is, megcsappan patakjaink vízhozama, a modern mezőgazdaság, a műtárgya megterheli vizeinket. 

  Erre, ha tetszik, ha nem, nekünk fel kell készülni. Megoldást nem a múlt, hanem a jövő, az új technológiai megoldások jelentenek. A szennyvizet nem elszállítani kell, hanem helyben tisztítani, majd növények gyökérzónájában használni. 

  A szállítás drága, a növényeknek tápanyag kell, a szennyvizet pedig meg kell tisztítani. Erre megoldás a biológiai szennyvíztisztító. Tiszta vízre van szükség már ma is, de holnap, tíz év múlva még inkább. Ennek pedig egyetlen biztos forrása lehet: a szennyezésmentes esővíz. 

  Tehát gyűjtenünk érdemes az esővizet, egyszerűen, de hatékonyan tisztítanunk, majd hasznosíthatjuk öntözésre, WC-öblítésre, zuhanyzásra, autómosásra, de ma már ivóvíz előállítására is. 

  A Grünwald ezt szeretné biztosítani minden család számára. Független lenni minden közműtől, biztosítani a szennyezés– és zsírmentes udvarokat, a tiszta vizet, automata öntözéssel ellátni a növény– és zöldségeskertek vízszükségletét.

   Grünwald termék– és kutatásfejlesztés

  A Grünwald hitvallása, hogy a vízkezelésben egy tökéletes ökoszisztémát alakítson ki. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb versenytárs az olcsó gyártásra helyezi a hangsúlyt, nagyon kevesen foglalkoznak a beépítés költségeivel, a működtetéssel. Ma még a többség a mosógép működési elvéhez igazodva tekint a ház körüli vízkezelésre, csakhogy három évente nem lehet cserélni, kiásni és javítgatni a műtárgyakat, földfelszín alatti tartályainkat. A Grünwald biztosítja a logikus, ezáltal gazdaságosabb beépítést is, nem csak beépítési útmutatót készít (hogy mindenki oldja meg ahogy tudja, annyiból, amennyiből tudja). A Grünwald-termékeket próbatelepítéssel, saját beépítő csapatainkkal teszteljük, kereskedelembe pedig csak akkor kerülnek, ha az ár és a beépíthetőség-tartósság összhangba kerül. Ugyanis a beépítési költség is egy jókora hányad, tehát nem csak a termék ára számít.

  Vegyünk egy szennyvíztisztító rendszert…

  A Grünwald mérnökei helyszíni tájékozódás után javasolnak megoldásokat a kivitelezésre és termékekre, hogy miért van például extra átemelőtér a Grünwald által gyártott szennyvíztisztítóban. Ha a szennyvíztisztítókat nézzük, akkor ez majdnem minden beépítésen 500 eurós költségmegtakarítást jelent, hiszen nem kell extra szennyvízátemelő akna, abba meg a „darabos árut” szállító szennyvízszivattyú, hiszen olcsóbb egy olyan szennyezettvíz-szivattyú az átemelő kamrába, ami nem ég le egy véletlen papírtörlőtől. Ezért terveztük úgy termékeinket, hogy azok ne kétkamrás, egyszerűen gyártható szennyvíztisztítók legyenek, hanem négykamrás, átemelő térrel rendelkező berendezések (tartályok). Hogy miért nem tervez és gyárt más ilyent? Mert ezt nehezebb és drágább gyártani, viszont a négykamrás ülepítés eredménye a tisztább víz, az átemelő kamra pedig spórolást jelent az ügyfélnek. Tíz lejes spórolás a gyártási költségen, vagy ötszáz eurós megtakarítás egy háztartásnak? A Grünwald az utóbbira szavaz. Ez a filozófiánk!

  Költséghatékonyság

  Ha azt mondanánk, milyen lenne egy álomház a Hargitán – ami egyszer talán meg is valósul –, akkor képzeljük el a Napot, mint a házunkat, és a körülötte keringő a Grünwald-termékeket, mint a bolygókat. A házhoz kapcsolódik az esővízgyűjtő-tartály, a Merkúr, a szennyvizet tisztító Vénusz, az örömforrás pedig a medence, a Föld. Termeljünk az automata hidropóniánkkal salátát a Marson, és szüreteljük le a terményt az egy nap alatt telepíthető gyorspincébe, a Jupiterre. Komposztáljunk a Szaturnuszon, és a kész komposztot használjuk a Grünwald-magaságyáson, az Uránuszon. Lehet, kicsit erőltetett a párhuzam, de így működik egy ökoszisztéma: egy teljesen automata Grünwald-ökoszisztéma a ház körül, ahol nem azzal kell bajlódnunk, hogy mindent beállítsunk, ellenőrizgessünk. A kertünkbe telepített automata és okos rendszerek az életminőségen javítanak, azt az életérzést nyújtják, hogy ez milyen jó is. Mi ezt az álmot valósítjuk meg. Egy modern házat, ami a fejlett nyugati országokban is megállná a helyét, de nálunk is elérhető; ez nem luxus, nem drágább egy átlagterméknél. Egyszerűen csak hasznos és jó!

  Négykamrás szennyvíztisztító rendszer…

   A vállalatoknak, ipari felhasználóknak szánt termékeinket az alapján terveztük, ahogyan a Grünwald, mint cég izgult saját telephelye működéséért. Megnézte-e már valaki a konyhai zsírfogó zsírszintjét, mikor kell elszállítani a zsírt, a parkoló olajfogójában vajon kimosták a szűrőt, a tűzivíz tartályban van-e elég víz, a növényeket vajon locsolja-e az esővízgyűjtő rendszer, mi van a céges szennyvíztisztítóval? Először saját háza táján számolta fel ezt a kényelmetlen állapotot a Grünwald. Sokkal többe kerül kollégákkal ellenőrizgetni, aztán mégsem ellenőrzik, majd tüzet kell oltani, mert nem ellenőrizték, és ott a probléma. A cégek kulcsszava: ipar 4.0. Nem kell fejfájáscsillapító, sőt, még automata jegyzőkönyv is készülhet ISO 9001-es szabvány szerint, és nem futkorászik senki semerre, amikor éppen nyakig van a vállalat a napi teendőkkel. A feladat egyszerű, fel kell okosítani a termékeket, azok pedig értesítsenek, ha gond van. Ha nem volt gond, jegyzőkönyvezzenek, küldjenek e-mailt. Szépen működjön a telephelyünk, mentsen le minden adatot az ISO-szabványnak megfelelően és – mellesleg – figyelmeztessen a rendszer, hogy jövő szerdán esedékes az éves olajfogó-tisztítás, mert tudod, lejárt az egy év. Ilyen szempontrendszer szerint gondolkodik a Grünwald. Már nem is terméket, boldogságot „árulunk”! 

  Egynapos beépítés

  A Grünwald minden nap esővízgyűjtőt, medencét, szennyvíztisztítót vagy tárolót épít be. Nem falaz, betonoz alapot, épít tetőt. A szakma a mélyépítés, amire kollégáinkat kiképezzük, a minőséget ellenőrizzük. Sokan úgy gondolkodnak, hogy majd valakivel megcsináltatom, csak olcsó legyen, de mindenki elfelejti, vajon az a valaki hányszor csinált ilyent? Talán ismerős a Pareto-elv, a 80-20-as szabály. Nagyjából 20 százalékos az esélye annak, hogy olyasvalaki vitelezzen jól ki, akinek nem ez a szakmája, akinek nincs hasonló beépítésben tapasztalata. Kétszer annyi időt fog vele szöszölni, és a munkaidejét kétszeresen fogja leszámlázni, és még jó sem lesz. Nem állítjuk, hogy a szakember nem szakember, csak azt mondjuk, ha mi terméket tervezünk, minden nap beépítjük azt, és ha betanítunk valakit, az biztosan jól teszi a dolgát… Összességében, egy telefonhívásra van szükség, a szakemberünk helyszínen felméri a lehetőségeket, és a felhalmozott tapasztalata alapján megoldást javasolj. Így lehetséges az egy nap alatti beépítés, ha az égiek is úgy akarják. Elsődleges a minőség, aki mást állít, az szeret karácsonykor szerelőt hívni…

  Ökoszisztémában való gondolkodás

  A Naprendszeres hasonlattal élve, fantasztikus élményt és biztonságot teremt, hogy a termékek kapcsolódnak egymáshoz, a házunk agyához. Ami különösen fontos volt a tervezéskor, hogy ezek a termékek „beszélgessenek” velünk, de egymással is. Szóljon a gyorspince, ha a szomszéd lement pálinkát inni, mert mi egy gyenge pillanatunkban kulcsot adtunk hozzá. Küldjön az esővízgyűjtő tartály értesítést, hogy jövő héten locsolni kell a paprikát, de reagáljon arra is, ha zuhog az eső, ezért fölösleges a locsolás. 

  A hidropónia elég új dolog, de a jövőt jelenti, rendszerünkben „szól” az esővízgyűjtő tartálynak, hogy vízre van szükség, bekapcsolja a szivattyút, de le is állíthatja, ha felülbírálom a programot. A medence „ellenőrizze”, mennyi víz van az esővízgyűjtő tartályban, és ha az tele van, és a medencében régen volt vízcsere, küldjön friss vizet, így kevesebb tisztítószert kell használjunk. Ez az ökoszisztéma lényege, amikor a különböző berendezéseink kommunikálnak egymással, ökoszisztémában működnek, „beszélgetnek” egymással és velünk.

  Garanciális, szabványjellemző tudnivalók

  Vegyünk két példát, az esővízgyűjtést és a szennyvíz-tisztító rendszert. A fejlesztés mindig az EU-szabványok vizsgálatával kezdődik, a Grünwaldnál ez onnan folytatódik. Megnézzük, hogyan csinálják a japánok, és olyan terméket fejlesztünk, ami tényleg nagyon tudja dolgát. Ez számunkra a kihívás. 

  Konkrétabban: szennyvíztisztító esetén a szabvány ún. típusvizsgálatot ír elő, ami azt jelenti, hogy az EU-s előírások szerint akkreditált bukaresti laborban 52 hétig nyúzzák a szennyvíztisztítót mindenféle módon, hogy az tényleg biztonságosan és rendeltetés szerűen működjön. 

  A mi négykamrás oldómedencénk fejlettebb kategória, mint a versenytársak kétkamrás rendszere. Ezért más a tisztított víz minősége is. Esővízgyűjtés esetén a statikai számítások és a Romániában is hatályos iparági minősítések jelentik termékeink garanciáját. A Grünwald-tartályok esetén mi Svédországból vásároljuk a kiemelten minőségi alapanyagot, ezért történhet meg az, hogy több ezer általunk gyártott tartályból még egy sem szivárgott (rendeltetés szerű használat mellett).

  Horváth Zsolt, a Grünwald ügyvezető igazgatója

  Kapcsolat, információk

  Termékeink viszonteladóinknál elérhetőek, saját forgalmazónk a www.grunwaldshop.ro oldalon érhető el. Szakértő beépítő Székelyföldön is rendelkezésre áll, aki a kereskedésekben megrendelt tartályokat is gyártói, tehát Grünwald-minősítéssel építi be. Előny, ha a tervező, a gyár, a szakértő beépítő kommunikál egymással, ennek lesz a minőségi beépítés a gyümölcse. A jövő? A beszélő tartály. A víz értéke és ára állandóan változik, Olaszországban lassan aranyára van a víznek. Idő kérdése, hogy nálunk is ugyanaz történjen. Előbb megtérülhet egy esővízgyűjtő rendszer, mint a napelemes. De azért telepítsük mindkettőt, az okos álmok így válhatnak valóra. 

  Megosztás