Üzenetküldés
  FőoldalköZéletA székelyudvarhelyi 
Székelytámadt vár felújítása

  A székelyudvarhelyi 
Székelytámadt vár felújítása

  Székelytámadt vár, keleti bástyája (Hajdú) felújítás közben (FORRÁS: WWW.UDVARHELY.RO)

  Mit tudunk a Székelytámadt várról és miért kell felújítani?

  A Székelytámadt vár előtt ezen a helyen egy római erődítmény állt, amelyet határvédelmi célokra építettek. Később kolostor is működött az erődítményben. 

  Annak ellenére, hogy a székelyek ellenezték a várak építését, előbb Báthory István erdélyi vajda, majd később János Zsigmond fejedelem is építette és erősítette a várat, utóbbi kifejezetten a székelyek megfékezése céljából.

  Ennek lett a következménye, hogy Mihai Viteazul havasalföldi vajda erdélyi betörésekor a székelyek a vajda mellé álltak és ezért cserébe visszakapták szabadságjogaikat és lerombolhatták a várat. Ez 1599-ben meg is történt.

  Az iskola építése miatt 1889-1890-ben a várfalakat és a bástyákat leszámítva, a maradványokat is elbontották, megszüntették a vizesárkot, új bejáratot hoztak létre, és közben a várfalak mellé kívülről lakóházak is épültek. A mi generációnk, már csak az egyre rosszabb állapotba került falakat és bástyákat ismerhette meg, és már a 90-es évek végére világossá vált, hogy az egész létesítmény felújításra szorul.

  Így a Székelytámadt vár felújítása már több mint 20 éve a helyi közbeszéd tárgya, de a kisebb nagyobb próbálkozásokon és néhány civil figyelemfelhívó kezdeményezésen kívül jelentős előrelépés nem történt.

  Így jutottunk el a 2018-as évhez, amikor számos más pályázati lehetőség mellett, Székelyudvarhely vezetése úgy döntött, hogy két kudarcos kísérlet után, újra meg kell próbálni egy pályázati dokumentáció összeállításával a vár rehabilitálását.

  A pályázat sikerének alapfeltétele az volt, hogy funkcionális tereket kell létrehozni és a szomszédos tereket, utcákat is be kell vonni (Tó utca rehabilitálása).

  Sokunk meglepetésére ez a pályázat sikeres lett, és jelentős, azaz 5 millió euró értékű támogatást kapott Székelyudvarhely, de ezzel még koránt sem ért véget a vár kálváriája. A tervek átalakítása, a költségek növekedése, a műemlékvédelmi szakemberek és az építészek szakmai vitája, valamint a rendkívül nehéz közbeszerzési eljárások mind abba az irányba mutattak, hogy ez alkalommal se valósulhat meg ez a régen várt álom. e a nehézségek ellenére kitartunk és a folyamatok jó irányba fordultak, olyannyira, hogy az idei év elején elkezdődött a kivitelezés.

  Miről szól pontosan ez a beruházási projekt?

  A Székelytámadt vár felújítására vonatkozó pályázat két egymástól elkülöníthető részből áll.

  I. a Székelytámadt vár felújítása és a műemlék területén egy kulturális központ kialakítása (Hajdú bástya újjáépítése, szabadtéri színpad a Fóris bástyában).

  II. a műemlékhez szorosan kapcsolódó utca felújítása (Tó utcáról van szó, amely helyén korábban várárok volt).

  A vár felújítása három részre tagolódik:

  – A keleti bástya (Hajdú) felújítása: ötszintes építményt alakítanak ki, amelyet vasszerkezetre helyeznek rá, lépcsőkkel és egy belső lifttel. Az alagsorban lesznek elhelyezve a mosdók, a földszint egy fogadóterem (recepció) lesz, az első emeleten egy kiállító terem kap helyet, a második emelet kulturális előadások színhelye lesz, a tető alatti részben beszélgetések, viták szervezésére alkalmas kisebb terem lesz kialakítva. A második emelet szintjén lesz egy kilátó.

  – A várfalak restaurálása a vár teljes kerületén, valamint az aktuális bejárat jobbra történő áthelyezése, a jelenlegi bejárathoz viszonyítva. 

  – A várfalakon belüli és az iskola épülete közti külső terek rendezése: amfiteátrum és kültéri színpad kialakítása, járószintek újrarendezése, a betonfelületek felszámolása, sétányok és autós közlekedésre alkalmas útvonalak kialakítása. Az archeológiai feltárások bemutatása szabadtéri archeológiai park kialakítása álltal.  A csatornarendszerek felújítása és áthelyezése, díszvilágítás elhelyezése a várfalakon és az archeológiai feltárások helyszínén. 

  – A sétányok és útvonalak kivilágítása. 

  A teljes építkezési folyamat alatt régészeti felügyeletet kell biztosítani, és ha szükséges, archeológiai feltárás történik.

  Jelenleg a munkálatok a Székelytámadt várban folynak. Folyamatban van a régészeti feltárás, amelynek kötelező módon meg kell előznie az építkezési munkálatokat. A feltárást egy kolozsvári székhelyű cég végzi a Transarcheo Kft. a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régész szakembereivel együtt. Február 21-én Székelyudvarhely polgármestere aláírta a kivitelezési szerződést a Tectum Részvénytársaságból és Euras KFT-ből álló konzorciummal, az 1-es objektum, a Székelytámadt vár felújítási, restaurálási munkálataira. A munkálatok április 3-án elkezdődtek.  A kivitelezési szerződés összértéke 25.307.322,86 lej. Jelenleg a Tectum-Euras konzorcium és alvállalkozói minőségben a Baumont KFt, dolgoznak. A munkálatok két fronton indultak:

  – A Telegdy bástyától majdnem egész hosszan a Hajdú bástyáig a várfal külső részén az észak-keleti falrészen és 

  – a régi várbejárat környékétől a Tompa László emlékház irányában, a Fóris bástya külső falán.

  A munkálatok tervezett ütemezése alapján először a várfalak külső javítása történik meg, ezzel párhuzamosan a Hajdú bástyában tervezett kulturális tér is elkészül. Terveink szerint, mindez már 2023 december végéig elkészülne, jövőre marad a külső területek rendezése, az amfiteátrum kialakítása és a bejárat áthelyezése, a mostani centrális elhelyezkedéshez viszonyítva jobbra, a Tompa László emlékház irányába.

  Mi ez a pályázat és mire adták a pénzt?

  Bár a jelenlegi támogatási szerződésünk 2023 év végéig érvényes, a kivitelezés teljes egészében nem tud befejeződni a projekt összetettsége és nagysága miatt. Célunk, hogy az idei évben az EU-tól kapott finanszírozást minél nagyobb részben fel tudjuk használni. Ezen felül is számítunk arra, hogy a támogatási határidő meghosszabbíthatóvá válik. A pályázat teljes költségvetése 30.104.817,66 lej, ebből a város önrésze 9.109.598,07 lej (az elszámolható összeg 2 % -a és a nem elszámolható költségek összege). A vár felújítására vonatkozó pályázat önrésze nőtt, a makrogazdasági folyamatok alól egyetlen beruházás sem kivétel. A koronavírus járvány és az orosz-ukrán háború következményeként a beruházási költségek országos szinten megemelkedtek, erre a problémára más településeken, hasonló beruházások esetében is keresik a megoldást. A Tó utcára elkészült a kiviteli terv. Folyamatban van a kivitelezési munkálatok közbeszerzése. A Tó utca esetében még meg kell valósuljon a légkábelek földbe helyezése, amelyet a város az Electrica-val közösen fog megvalósítani, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy a Tó utca felújítására építkezési engedélyt kapjunk.

  A várat és a szomszédos Tó utcát érintő pályázat célja, hogy egy nagyon érdekes történelmi helyszínen alakítunk ki egy kulturális központot, amely lehetőséget biztosít arra, hogy kulturális rendezvényeinket különleges környezetben élvezhessük akár a bástyában, akár a szabadtéri színpadon. 

  A helyszín egyedisége és történelmi szerepe miatt lehetőséget nyújt rendhagyó történelem órák tartására, kulturális turizmusra, de már középtávon is a város legfontosabb turisztikai célállomásává válik. 

  Megosztás